DENKEN OVER (DENK)BEELDEN

Halil Karaaslan heeft zich altijd gepassioneerd beziggehouden met maatschappelijke thema's, zowel in de klas als in zijn columns en podcasts. Hij heeft een heldere visie op het voeren van goede gesprekken met studenten of leerlingen, en wat daarvoor nodig is. Uit de losse pols het nieuws van de dag ervoor bespreken, doet hij bijvoorbeeld niet.

Om alle onderwerpen en afbeeldingen op een open manier te kunnen bespreken, bereid Halil zich grondig voor. Hij leest zich in en reflecteert. Hij stelt zichzelf cruciale vragen: Wat leeft er in de groep? Hoe denk ik hierover? Hij staat voor 'waardenloos' onderwijs, waarin luisteren naar elkaar en het erkennen van elkaars gevoelens centraal staan. 

Tijdens het symposium vertelt Halil over zijn visie, aanpak en inzichten. Hij put uit zijn rijke ervaring met lesgeven. Maar niet alleen in onderwijs kom je mensen tegen die anders denken, of een andere achtergrond hebben. Hoe ga je daar mee om? Zijn verhaal kan een bron van inspiratie zijn voor iedereen die werkt met mensen en zich betrokken voelt bij hoe we met elkaar samenleven.

> > > Klik hier om in te schrijven voor het symposium < < <

————————————————

Halil (35) is geboren en getogen in Rotterdam en werkt bijna 15 jaar in het onderwijs als docent. Hij heeft op diverse niveaus en aan diverse leeftijden lesgegeven - van het VO, MBO t/m het HBO. Momenteel geeft hij les op de Hogeschool Rotterdam als docent bij de Associate Degree opleiding tot Pedagogisch Educatief Professional. 

Naast zijn werk als docent heeft Halil twee jaar als programmamanager diversiteit en inclusie gewerkt bij ECHO, expertisecentrum voor diversiteitsbeleid. Hij heeft daarbij een eigen sociale onderneming waarmee hij trainingen, workshops en lezingen verzorgd rondom thema's als diversiteit en inclusie, lastige thema's voor de klas, burgerschap en andere maatschappelijke thema's. Voor meer info: Halil Karaaslan | LinkedIn

In de podcast de Cartooncrisis komt Halil aan het woord als collega van Stine Jensen. In de podcast serie - die zeker de moeite van het luisteren waard is - stelt zij de vraag wat je als docent wel/niet wilt en kunt laten zien in de klas en waarom. Het raakt aan de vragen die VTS gespreksleiders zichzelf ook stellen aangaande beeldselectie. Aanleiding voor Jensens zoektocht was de onthoofding van een Franse leraar die les gaf over de vrijheid van meningsuiting. Maar ook de bedreiging van een docent uit Rotterdam die een cartoon had laten zien waar de profeet Mohamed op stond, en daardoor onder moest duiken.