Kennismaking combinatie VTS & Procesgerichte didactiek
Hoe creëer je een omgeving waarin leerlingen zelf nadenken, hun verwondering en nieuwsgierigheid gebruiken en vanuit betrokkenheid onderzoeken en leren?
Ellie van den Bomen (expert VTS) en Karin Kotte (expert Procesgerichte didactiek) ontwikkelden samen een training voor (kunstvak)docenten om dit in de vingers te krijgen. Vanaf het najaar 2022 wordt de training aangeboden.
Procesgerichte didactiek (PDG) helpt het brein om in een creatieve flow te komen, om buiten de eigen kaders te denken. Specifieke stappen nodigen het brein uit om zich te openen zodat het betrokken raakt en nieuwsgierig, zich vult met inspiratie en meerdere mogelijkheden onderzoekt. Leerlingen zetten deze stappen samen. Van leerkrachten vraagt het om een attitude en begeleiding die zij soms lastig vinden: loslaten van het resultaat en meer focus op het proces. Vaak weten leerkrachten niet hoe ze leerlingen hierbij kunnen ondersteunen.
VTS is een beproefde leermethode die leerlingen uitnodigt om open en zonder oordeel waar te nemen, te onderzoeken en te interpreteren. De aanpak bestaat uit 3 vragen en laat leerlingen luisteren naar - en voortbouwen op elkaar. Als je de vragen ziet denk je: ja, zo simpel kan het toch niet zijn! Maar ze zijn heel zorgvuldig bedacht. Uitgeprobeerd, bijgesteld, opnieuw uitgetest en onderzocht op hun werkzaamheid. Ze kloppen qua gevoel en moedigen aan tot persoonlijke interpretaties. In de loop van de tijd is gebleken dat VTS algemene vaardigheden bevordert als mondelinge taalvaardigheid en kritisch & creatief denken.
In de training verken je onderstaande mogelijkheden, zodat je je meer op je gemak voelt bij het begeleiden van leerlingen in een procesgerichte activiteit.
• Vragen die je kunt stellen om de kinderen aan het denken te zetten;
• Niet te snel een antwoord geven maar doorvragen;
• Echt luisteren naar wat de leerlingen zeggen, om hun nieuwsgierigheid, verwondering en vragen te ’vangen’;
• Manieren om ervoor te zorgen dat de leerlingen zich echt gehoord en gezien voelen in hun gedachten en ontdekkingen.
Data:
1 en 10 november 2022 / 19.30 - 21.00 uur / online, 19 november / 10.00-16.30 uur / live / inclusief lunch