OVER ons
De Stichting VTS Nederland werd opgericht in 2015. Als gecertificeerd partner van de Amerikaanse Visual Thinking Strategies organisatie zijn wij actief in Nederland en België. De dagelijkse leiding van de Stichting ligt bij Ellie van de Bomen, Adelijn van Huis en Anita Gosschalk Liemburg. Zij werken samen met een groeiende kring VTS-facilitators, coaches en trainers.
Ellie van den bomen
Kunst voor mensen toegankelijk maken, is de essentie van mijn werk. VTS bleek voor mij dé methode om dat te realiseren. Dubbel winst vind ik dat mensen ook onderzoekend leren kijken, speculeren, kritisch denken, en openstaan voor meerdere gezichtspunten. In deze tijd van polarisatie hebben we het als samenleving nodig dat mensen over de grenzen van hun eigen gelijk heen kunnen kijken. Mensen de VTS vaardigheden aanleren en de rijkdom er van laten ervaren geeft mij veel voldoening.
Anita Gosschalk liemburg
Als museumdocent in diverse musea gebruik ik VTS veelvuldig bij allerlei groepen. Ik vind het belangrijk dat mensen, jong en oud (leren) vertrouwen op hun eigen wijze van kijken. VTS is een fantastische manier om gezamenlijk betekenis te geven aan een werk. De aanpak plant een zaadje zodat mensen bij een volgend werk, met of zonder mij, eenzelfde soort gesprek met elkaar aangaan. Bij leerlingen stimuleert het de vaardigheid om zichzelf kritisch te bevragen, hoe kom je tot een gedachte, associatie of antwoord? Die vaardigheid is toepasbaar op allerlei momenten tijdens hun schoolcarrière.
adelijn van huis
Ik hou van kijken, en van het voeren van wezenlijke gesprekken. VTS is een combinatie van beide. Door jezelf open te stellen voor een kunstwerk en daarover te praten en te denken, ontdek je nieuwe dingen in de kunst, jezelf en in anderen. Het geeft plezier, verbinding en inzichten. Het gaat om nieuwsgierig onderzoeken en ik geloof dat de wereld daar beter van wordt.
BESTUUR
SASKIA VAN DER VIES
Voorzitter
Als hoogleraar Biochemie begeleid ik studenten en hier ligt ook de link met VTS. De methode stimuleert de ontwikkeling van academische vaardigheden zoals kritisch denken, luisteren en (klinisch) redeneren. Tevens draagt VTS bij aan de vorming van een inclusieve universitaire gemeenschap. Het enthousiasme van de studenten geeft me hoop dat VTS in de toekomst op nog meer terreinen zal worden ingezet.
Jelle Piersma
Penningmeester
Als jongetje namen mijn ouders mij regelmatig mee naar musea en daar is vast iets van die liefde ontstaan. Ik geloof sterk in de kracht van VTS, als methode om kinderen - en ook volwassenen - beter te leren kijken en discussiëren aan de hand van kunst. En als er dan ook nog een paar gefascineerd raken door wat ze hebben gezien, is mijn missie nog meer geslaagd!
MARIAN VAN MIERT
Secretaris
‘Een beeld zegt meer dan 1000 woorden’.
Welke woorden kies jij?
Als werkveldspecialist cultuureducatie voor het LKCA heb ik VTS leren kennen als een krachtige en open methode waarbij de deelnemer in een veilige omgeving wordt uitgenodigd om dat wat hij hij/zij/hen waarneemt, verbeeldt en interpreteert onder eigen woorden te brengen. Zonder oordeel. Al dan niet voortbouwend op de woorden van anderen.
Een methode die bestaande concepten openbaart en ter discussie kan stellen. Die ons kan laten leren door de ogen van een ander. Die onze ‘geheugenbibliotheek’ kan laden met nieuwe beelden en concepten (Cultuur in de Spiegel). Hard nodig in tijden van polarisatie en populisme.
MET WIE WIJ WERKEN
Verolique Jacobse
Ik ben enthousiast over de VTS methodiek omdat het kinderen, jongeren en volwassenen in de gelegenheid stelt om een persoonlijke relatie aan te gaan met een kunstwerk en dit een eigen betekenis te geven. Nadat ik 2013 kennis maakte met VTS heb ik zo veel mogelijk VTS-trainingen gevolgd. Vanaf mei 2020 werk ik als zelfstandig ondernemer, waarbij ik me toeleg op het trainen en coachen van leerkrachten in het basisonderwijs en educatiemedewerkers in het culturele veld.
Florentine Peijnenburg
Het beste uit je groep halen, hoe doe je dat? Hoe zorg je er voor dat mensen zich op hun gemak voelen; betrokken? Wat is nodig om iemand een goed gevoel over zichzelf te geven? Over elkaar? Dat is wat VTS biedt: een veilig kader voor reflectie; jezelf en elkaar voortdurend durven te bevragen. Zodat je samen verder komt.
Caroline van Houten
VTS ervaar ik als een enorm krachtig instrument. Kritisch denken en goed blijven waarnemen is wat de kinderen zich eigen maken met VTS. Uiteindelijk leren ze om open minded te zijn. VTS biedt een veilige omgeving om met en van elkaar te leren over kunst, de wereld, elkaar en jezelf.
Op verschillende manieren houd ik me bezig met VTS - als leerkracht/facilitator en coach. Ik vind het boeiend om te zien en te horen hoe de ogenschijnlijk eenvoudige methode steeds opnieuw leidt tot inzichten, vertrouwen, ontdekken en verwonderen.
MAARTJE VOS SWINKELS
Jong en oud op nieuwe manieren laten kijken naar kunst, met als doel dat zij ook de wereld om hen heen met frisse blik gaan zien. Dat is wat ik het liefste doe. Ik voel mij als een vis in het water als ik daarvoor VTS gebruik. VTS is inclusief. Het zorgt ervoor dat iedereen een bijdrage kan doen, ongeacht kennis, ervaring of achtergrond. Doordat elke opmerking even geldig is, leren mensen van elkaar. Meer zien door samen te kijken! Ik gebruik VTS tijdens mijn werk als rondleider en museumdocent, maar merk steeds vaker dat het doorvragen, parafraseren, met open blik kijken, luisteren en voorwaardelijk taalgebruik ook in andere delen van mijn leven terugkomt.