Wat is Visual Thinking Strategies?

Visual Thinking Strategies (VTS) is meer dan een methode - het is een houding van openheid, nieuwsgierigheid en respect voor verschil in perspectief. Hoewel oorspronkelijk ontwikkeld voor museumeducatie, biedt VTS een verrijkende benadering voor alle situaties waarin mensen samen kijken, luisteren, leren en werken.

VTS geeft vorm aan een onderzoekend groepsgesprek. Deelnemers praten met elkaar over een visuele bron. Dat kan een kunstwerk, afbeelding, tekst, object, grafiek - wat dan ook - zijn. Als het maar toegankelijk is voor iedereen.

Er is een gespreksleider die het gesprek aan de hand van een vaste set open vragen begeleidt. Aan de ene kant geven deze vragen ruimte aan alles wat er maar in de deelnemers opkomt. Aan de andere kant nodigen de vragen uit tot dieper doordenken en visueel onderbouwen van associaties en gedachten. De gespreksleider draagt geen kennis over, maar faciliteert het gesprek volgens een vast patroon. Het initiatief en het aandragen van de inhoud ligt bij de groep, terwijl de begeleider de regie heeft.

Door VTS-gesprekken te voeren vergroten deelnemers - jong tot oud - vaardigheden als waarnemen, luisteren, kritisch denken en (visuele) geletterdheid. Het geeft plezier om samen te kijken en er ontstaat verbondenheid in de groep. En soms ook ongemak. 

‘De aanpak nodigt uit tot een onderzoekende houding en actieve deelname. VTS biedt een veilige omgeving om nieuwe zienswijzen te ontwikkelen en te verkennen. Mensen worden zich bewust van hun eigen denkpatronen en die van anderen, en leren dat verschillen bestaan en verrijkend zijn.’ (Yenawine, 2012)