SYMPOSIUM KEYNOTE: PAOLA DE BRUIJN - VTS EN LEVENSVRAGEN
Hoe kan je VTS gebruiken om het dagelijks leven te ontmoeten zoals het zich voordoet? Beeldend kunstenaar en docent-onderzoeker Paola de Bruijn zal tijdens haar keynote laten zien hoe je via een beeldgesprek (met VTS) een situatie of verschijnsel kunt ervaren en er betekenis aan geeft.
In haar PhD-studie onderzoekt Paola de waarde van kunst voor sociale vraagstukken rondom ouder worden. Dit doet zij o.a. door de kwaliteit van leven in de wereld van Zorg & Welzijn nader te beschrijven en situaties te bestuderen waarin, met beeldgesprekken, mensen een stem krijgen door hun waarnemingsvermogen en intuïtie aan te spreken. Om de gerichte betrokkenheid bij kunstwerken verder te versterken, heeft Paola een set eXisTentieel Reflectieve Aanvullende vragen (XTRA: Bruijn, 2019) ontwikkeld. Deze set maakt het mogelijk om inzicht te krijgen in de levensvragen van mensen.
Het uitgangspunt van deze lezaing is het hoofdstuk Using VTS as a phenomenological method to explore existential issues with ageing people, geschreven door Paola de Bruijn en Erik Jansen, in het in mei 2022 door Policy Press/Bristol University Press uitgegeven boek Social Work Research Using Art-Based Methods. Aan de hand van de VTS-theorie van esthetische ontwikkeling (Housen, 1997) bespreken we een aantal kunstwerken van kunstenaars met een handicap uit de collectie van Stichting Special Arts. Je gaat ervaren hoe wij als kijkers kunstwerken begrijpen in patronen, beschreven door Housen als de vijf stadia van esthetische ontwikkeling. Met VTS en de XTRA-vragen ontdek je dat je kunt vertrouwen op de waarnemingen die je over het kunstwerk en over jezelf doet. Je reflectief vermogen geeft je inzichten over je eigen levensvragen.
Voor wie
Iedereen die VTS kent, en nieuwsgierig is naar de toepassing van VTS zoals hier boven beschreven.
Waar en wanneer
Zaterdag 3 juni 2023 / 13.30-17.00 / OBA Amsterdam / kosten € 65 (Prijs is inclusief thee, koffie, borreldrankje en 21% btw)