MASTERCLASS VTS EN SCIENCE EDUCATION
Door Harald Raaijmakers
Een toenemend aantal leerlingen ervaart natuurwetenschappelijk onderwijs als weinig relevant voor hun eigen leven of toekomst. Hoe kunnen we hen op een motiverende manier benaderen? Hoe gaan we een goed gesprek aan met klimaatontkenners of anti-vaxxers? Dit zijn vragen die Harald Raaijmakers als bioloog, als middelbare school docent, als museumpedagoog en als onderzoeker in science education/communication bezighouden.
Natuurwetenschappelijk onderwijs en communicatie zijn vooralsnog vaak gebaseerd op een vorm van kennisoverdracht waar ‘de wetenden’ (docenten, wetenschappers) hun kennis overdragen aan ‘de onwetenden’ (leerlingen, publiek). Voor veel leerlingen, in het bijzonder uit lage inkomens- en opleidingsklassen, en voor sceptici die wetenschappelijke resultaten ontkennen of diskwalificeren, blijkt dit klassieke kennisoverdrachtsmodel erg ineffectief. Er is behoefte aan (onderwijs)situaties waarin leerlingen en publiek op een gelijkwaardige manier de dialoog aan kunnen gaan over natuurwetenschap en de maatschappij waarvan zij deel uitmaken.
Ongeveer een jaar geleden publiceerde Harald het proefschrift “Powerful eyes, imaginative minds”, aan de Universiteit van Karlstad in Zweden. Hierin beschrijft hij zijn onderzoek naar museumonderwijs in ‘socio-scientific issues’ op basis van kunst. VTS speelt daarin een belangrijke rol als toegepaste onderwijsmethode, als basis voor onderwijsontwikkeling en als theoretisch raamwerk. Tijdens de masterclass “VTS en Science” licht hij deze studie en onderwijspraktijk nader toe en gaat hij in op de rol die VTS daarbij speelt. Ter afsluiting gaat hij graag het gesprek aan over de mogelijkheden en valkuilen van kunst-gebaseerde methodes als strategie voor natuurwetenschappelijk onderwijs en communicatie.
Op dinsdag 12 maart ben je van harte welkom bij deze Engelstalige reprise!
Wat is een masterclass?
Tijdens online masterclasses geven sprekers uit de VTS community een inkijkje in hoe zij werken, denken en ontwikkelen geinspireerd door VTS. Zij delen hun ervaringen, gedachten, experimenten of onderzoekingen en betrekken de deelnemers van de masterclass hierbij.
Voor wie
Iedereen die een VTS training gedaan heeft en interesse heeft in het onderwerp is welkom.
Prijs
€ 40,- (Prijs is inclusief 21% BTW)
Waar en wanneer
12 maart 2024 / 19.30-21.00 uur / online via Zoom
Registration
> > > Click here to register for the masterclass < < <
Professionele achtergrond Harald Raaijmakers
- Master examen biologie, Universiteit Utrecht (1997-2004)
- Eerstegraads bevoegdheid biologie, Universiteit Utrecht (2006-2007)
- Docent Biologie en ANW, Johan van Oldenbarnevelt Gymnasium, Amersfoort (2007-2009
- Docent natuur-oriënterende vakken, International English School, Karlstad (2010-2011)
- Docent natuur-oriënterende vakken en wiskunde, Fryxelska skolan, Sunne (2011-2017)
- Tweedegraads bevoegdheid wiskunde, Dalarna Högskola (2015)
- Pedagogisch projectontwikkelaar en museumdocent, The Alma Löv Museum of unexp. Art, Sunne (2017-2022)
- Licentiaat examen (halve promotie) in biologie didaktiek, Karlstad University, Karlstad (2018-2022)
- Docent biologie didactiek, Karlstad University, Karlstad (2023-nu)