Jaarprogramma Online Masterclassses

Komend jaar staan een aantal Online Masterclasses op de agenda, altijd op dinsdagavond, van 19.30-21.00u. Kom je ook?

28 november 2023 - Jobbe Holtes - VTS en Film
16 januari 2024 - Caroline van Houten - VTS in Primair Onderwijs
1
2 maart 2024 - Harald Raaijmakers - VTS and science education (engelstalig)
14 mei 2024 - Erica Meijerman - VTS en complexiteit

Tijdens online masterclasses geven sprekers uit de VTS community een inkijkje in hoe zij werken, denken en ontwikkelen geinspireerd door VTS. Zij delen hun ervaringen, gedachten, experimenten of onderzoekingen en betrekken de deelnemers van de masterclass hierbij. Het gaat om delen, inspireren en ontmoeten.

We programmeren nu ruim een jaar online masterclasses en zijn daar blij mee. We gaan ermee door! Het is een laagdrempelige manier om kennis te delen. Individuele gespreksleiders die in hun praktijk werken met VTS geven we hiermee podium. Eigenlijk ontdekt elke VTS gespreksleider telkens opnieuw hoe je VTS het beste kunt inzetten en inbedden, in lijn met de doelen die je stelt voor de groep waar je mee werkt, of dat nu studenten, kleuters of museumbezoekers zijn. Door deze voorbeelden uit te lichten willen we je inspireren op jouw zoektocht. Want zoeken, dat doen we allemaal!

Bij het programmeren van de Masterclasses, zoeken we naar variatie in onderwerpen en werkvelden. Ook hernemen we soms een Masterclass in het Engels, als we denken dat die interessant kan zijn voor een internationaal gezelschap. Een voorbeeld daarvan is de Masterclass van Harald Raaijmakers.

Dit jaar trapten we af met een masterclass over de toepassing van VTS in het medisch onderwijs. Daarna volgt een avond over VTS en Film.

Caroline van Houten is de derde spreker. Zij zal ons deelgenoot maken van de manier waarop zij VTS een plaats geeeft in haar onderwijs aan groep 6/7/8. Caroline werkt al bijna 10 jaar met VTS, en begeleidt ook haar collega’s daarin. Zij ontwerpt haar eigen lessen, experimenteert graag en is een kundig en creatief leraar. Ze beschouwt lesgeven als een proces van samen onderzoeken.

Over de Masterclass van Harald Raaijmakers kun je hier meer lezen. Hij herneemt zijn Masterclass van afgelopen jaar, waarin hij vertelde over zijn onderzoek naar VTS en Science onderwijs. Harald stond uitvoerig stil bij de beeldselecties die hij gebruikte om de brug te maken tussen een vak als biologie en de kunst.

Erica Meijerman sluit het Masterclass-seizoen af met een bijdrage over VTS en complexiteit. Als organisatieadviseur, filosoof en kunstenaar werkt zij graag met VTS vanwege de zintuigelijk kwaliteit ervan. De ervaring van een kunstwerk is inherent subjectief. Ze zegt: “visueel denken brengt je bij woordeloze kennis die verbonden is met onze ervaringen en ons waardesysteem.” Het gesprek erover is echter intersubjectief. Deze tweeledigheid biedt aanknopingspunten om op een andere manier te kijken naar jezelf en anderen.

Zou je zelf graag een Masterclass geven, of ken je iemand waarvan je denkt, die wil ik graag horen praten over haar/ zijn/ hun praktijk, laat het ons weten via info@vtsnederland.org.

Vorige
Vorige

VTS-gespreksleiders gezocht voor basisonderwijs

Volgende
Volgende

VTS Symposium: we zijn benieuwd wat je vindt – juist als je er niet was!