Woorden.
Hoe vind je de woorden om te zeggen wat je denkt? Wat je voelt? Of ziet? En als je veel woorden kent - helpt dat dan? Wordt het makkelijker om woorden te vinden als je ergens naar kijkt? Ellie van den Bomen van VTS Nederland stelt van wel. Ze heeft zich verdiept in de relatie tussen VTS en taalontwikkeling. In deze masterclass zal zij ingaan op de vraag hoe het komt dat VTS taalontwikkeling bij kinderen en jongeren bevordert.
> > > Klik hier om in te schrijven voor de masterclass < < <
Want waarom komen woorden tijdens een VTS-gesprek makkelijker dan bij andere activiteiten? En het oppikken nieuwe woorden, waarom gaat dat snel? In een VTS-gesprek geef je woorden aan wat er in je omgaat terwijl je kijkt naar een kunstwerk, een complex beeld. Dat blijkt een rijke leeromgeving te zijn voor taal. In de klas leidt praten over kunst tot diepgaande en gelaagde gesprekken.
Onderwijs breed is taalonderwijs een speerpunt in Nederland. Toch scoren we slecht op allerlei (internationale) lijstjes als het gaat om het lezen en schrijven van kinderen en jongeren. Nieuwe kerndoelen zijn opgesteld om verbetering te brengen. Tegelijkertijd worden er verschillende manieren ontwikkeld om hieraan vorm te geven zoals het gebruik van rijke teksten, niet alleen in de taallessen maar bijvoorbeeld geïntegreerd in wereldoriëntatie. Het voeren van literaire gesprekken en taal-denk-gesprekken zijn een ander voorbeeld. Interactie is hierbij het toverwoord. En bij VTS staat interactie centraal.
De afgelopen jaren deed Ellie op verschillende manieren ervaring op met VTS en taalonderwijs. Ze las prentenboeken in de klas, ontwikkelde al doende een werkwijze met VTS, werkte samen met Room for All, nam kennis van andere dialogische leesmethoden en leest nu met kinderen die wat extra leesvaardigheid kunnen gebruiken boeken bij Noordje. Ze ziet dat VTS kansengelijkheid vermindert doordat het taal op een vanzelfsprekende manier ontwikkelt bij kinderen met een taalachterstand.
Ellie is er van overtuigd dat VTS een grote bijdrage kan leveren aan de verbetering in de taalontwikkeling zoals de kerndoelen beogen. VTS begint bij wat je zelf inbrengt, waar jij je eigen woorden aan geeft. Je krijgt het terug in andere bewoordingen en je hoort andere interpretaties. Daarmee ontstaat op een speelse manier bewustzijn van taal, wat woorden kunnen betekenen. Iemand zegt het anders maar het komt dichtbij wat jij bedoet etc. Op deze manier zet VTS aan tot het onderzoeken van de complexiteit van taal en een rijke verbeelding.
Naast een beeld/kunstwerk kan je ook VTS gesprekken voeren aan de hand van een (informatieve) tekst, gedicht of een (prenten)boek. Daarbij worden de vragen subtiel aangepast maar het karakter van open ontwikkelingsgerichte vragen blijft behouden.
Je bent van harte welkom!
————————————————————————
Wat is een masterclass?
Tijdens online masterclasses geven sprekers uit de VTS community een inkijkje in hoe zij werken, denken en ontwikkelen geinspireerd door VTS. Zij delen hun ervaringen, gedachten, experimenten of onderzoekingen en betrekken de deelnemers van de masterclass hierbij.
Voor wie
Iedereen die een VTS training gedaan heeft en interesse heeft in het onderwerp is welkom.
Prijs
€ 40,- (Prijs is inclusief 21% BTW)
Waar en wanneer
13 mei 2025 / 19.30-21.00 uur / online via Zoom
> > > Klik hier om in te schrijven voor de masterclass < < <