Kunstkijkje
Voor ons afstudeerproject aan de master Kunsteducatie ontwikkelen wij een online beeldende tentoonstelling voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Kunstkijkje, krijgt eenvoudige ingebouwde keuzemogelijkheden van tekst, stem, geluid en muziek. Doel is om d.m.v. kijken naar kunst de relatie tussen beiden te versterken en de kwaliteit van leven te vergroten. We willen hiervoor VTS als basis inzetten. Een Kunstkijkje wordt ook live gedeeld met de doelgroep. De pilotfase is ook bedoeld om te onderzoeken hoe men Kunstkijkje ervaart, en waar behoeftes liggen. Hiervoor zoeken wij VTS gespreksleiders die VTS sessies willen leiden met mensen van onze doelgroep. Ook zoeken we contact met mensen die bekend zijn met VTS en mensen met dementie.
VTS voor welzijn in Soester project
Kunst Natuur Welzijn (KNW) is een project in Soest dat voorziet in culturele activiteiten speciaal voor mensen met een al dan niet tijdelijke kwetsbaarheid op psychosomatisch of psychosociaal gebied. Het aanbod is gedeeltelijk gericht op individuen (waaronder tekenen/schilderen en Art-Based Learning) en gedeeltelijk voor groepen, zoals tekenen/schilderen, werken met materialen uit de natuur én VTS. Gespreksleider hierbij is Floor de Graaf, die ook initiatiefnemer en projectleider is. Deelnemers komen bij KNW terecht via het netwerk van zorg- en hulpverleners en rechtstreeks door publiciteit. Het project is in september 2021 gestart. Voor meer informatie zie kunstnatuurwelzijn.nl.
Masterclass VTS en dementie
Omdat er een groeiende belangstelling is voor het voeren van VTS-gesprekken met mensen met dementie, bieden we een online Masterclass aan over VTS en dementie. Anita Liemburg zal de Masterclass geven. Zij is oprichter van Muzeaal Verhalen - interactief rondleiden en daarnaast als coach en trainer betrokken bij VTS Nederland. Ook traint zij museumdocenten in het geven van rondleidingen aan mensen met dementie en hun mantelzorgers. Zij doet dit in het kader van het programma ‘Onvergetelijk Stedelijk’ dat zich exclusief richt op deze doelgroep. Het programma ‘Onvergetelijk Stedelijk’ is geinspireerd op het succesvolle ‘Meet me at MoMa’ en in 2013 naar Nederland gehaald.
VTS NEDERLAND ZOEKT EEN BESTUURSLID
Wegens vertrek van één van de bestuursleden zoeken we een nieuw bestuurslid. Het beoogde bestuurslid is iemand die vanuit zijn of haar achtergrond, kennis en ervaring, nieuw perspectief toevoegt aan de organisatie. De Stichting streeft naar meer diversiteit in de eigen gelederen.
Kunst kijken voor geneeskundestudenten
Voor de zomervakantie verscheen een mooi artikel over kunst en geneeskunst in de Groene Amsterdammer, ‘Het melkmeisje bloost niet’. De journalist belicht verschillende programma’s die in Nederland ontwikkeld zijn binnen medische opleidingen. Het aanbod loopt uiteen: Studenten kijken naar kunst, gaan op bezoek bij kunstenaars en maken ook zelf tekeningen.
VTS Nederland werkte afgelopen jaar mee aan een masterclass voor medicijnen studenten van de honours class aan de Leidse universiteit, over vooroordelen en perceptie. Dit viel binnen de serie ‘kijken is de geneeskunst’ die ook genoemd wordt in het artikel. Hoewel het hier gaat om een breder verhaal, zit er grote overlap in met VTS.
Community live op 21 september met Philip Yenawine
Op 21 september organiseren we een Community Live met Philip Yenawine als virtuele gast. We grijpen de gelegenheid van het verschijnen van de Nederlandse vertaling met beide handen aan om hem te spreken over zijn kijk op het ontstaan en de werking van VTS.
Ter voorbereiding van het gesprek ontmoette ik Philip Yenawine afgelopen week via Zoom, op de tijd van de community live, voor mij half acht ‘s avonds, voor hem half twee ‘s middags. Heel treffend merkte Philip op dat VTS zo logisch en vanzelfsprekend lijkt, NU, achteraf, maar dat het in het begin zoeken en modderen was. Uitproberen, zien dat iets werkt. Aanscherpen, goed opletten. Sommige aspecten, zoals parafraseren, werden uit praktische overwegingen toegepast - verstaanbaarheid, maar bleken een inhoudelijke verdieping te bieden die totaal onvoorzien was.
BOEK VISUAL THINKING STRATEGIES VERTAALD
De Nederlandse vertaling van het standaardwerk door grondlegger Philip Yenawine over VTS is klaar: Visual Thinking Strategies. Met kunst het leren op school verdiepen.
Van leraren wordt vandaag de dag meer gevraagd dan frontaal lesgeven op de 'ouderwetse' manier. Met Visual Thinking Strategies (VTS) beschikken ze over een praktische werkwijze die handvatten geeft aan een vernieuwende manier van lesgeven die leerlingen activeert. In dit boek worden sprekende praktijkvoorbeelden gegeven over de werking van VTS. Van taalonderwijs aan leerlingen met een taal achterstand tot het creëren van een leergemeenschap en de inzet bij lessen bij ‘science’ of geschiedenis; er ontstaat een helder beeld van hoe je VTS in je klas kunt gebruiken.
Oproep VTS in zorg en welzijn: LinkedIn-groep
In april hebben Sandra Schouten en Adelijn van Huis een bijeenkomst georganiseerd om kennis te maken en uit te wisselen met professionals die actief zijn in zorg en welzijn. Er waren twaalf mensen, maar de groep die de methode toepast in dit domein is veel groter. We hebben vragen geïnventariseerd die voor ieder van ons actueel zijn. Hoe je ‘binnen komt’ bij een zorginstelling bleek voor velen een grote vraag. Met daarbij ook de observatie dat het best een opgave is om in taal over te dragen waarom VTS zo waardevol is in de zorg.
Nieuw initiatief: VTS en Time Based Arts
Er zijn verschillende cursisten die VTS willen toepassen met theater, film of muziek. Werk je ook met een van deze media, en heb je interesse om te experimenteren en na te denken over de toepassing van VTS binnen deze kunstvormen? Laat het ons weten: info@vtsnederland.org
Leren door doen: oefenen met het voeren van VTS-gesprekken
Samen oefenen is superleuk en leerzaam - en je maakt vlieguren! Live en online zoeken VTS’ers elkaar op om hun vaardigheden te ontwikkelen.
NOORD
ZUID
ONLINE
Visualizing Community: VTS Online Summer Series 2021
Van 12 tot 16 juli 2021 vindt de vierde editie plaats van de VTS Online Summer Series (OSS). Deze zomer is het thema Visualizing Community. Met de Online Summer Series wil de Amerikaanse VTS organisatie VTS gespreksleiders van over de hele wereld met elkaar in contact brengen via trainingen, bijeenkomsten, reflectie en uitwisseling. Het doel van OSS is om wereldwijd kennis, ervaring en leerbehoeftes van de VTS community zichtbaar te maken. Voor meer informatie over het programma, kosten en inschrijving kijk op: https://vtshome.org/calendar/event/a164P00000D2U4mQAF/
Save the date: 21 september ontmoeting met Philip Yenawine
Op dinsdag 21 september vindt een Community Live-bijeenkomst plaats met als virtuele gast Philip Yenawine. Deze avond vieren we de publicatie van de Nederlandse vertaling van zijn standaardwerk over VTS. Philip is verbaasd over hoe VTS wereldwijd voet aan de grond krijgt, met name in Nederland en vooral dankbaar naar de hele Nederlandse VTS-community.
OPROEP: DEEL JE VTS ERVARINGEN IN DE NIEUWSBRIEF
De Nederlandse vertaling van het standaardwerk over VTS “Visual Thinking Strategies, using art to deepen learning across school disciplines” van Philip Yenawine biedt een mooie aanleiding tot het verzamelen van ervaringen in ons eigen taalgebied. Wij zijn op zoek naar verhalen voor de mei-editie van de nieuwsbrief. Wat betekent VTS voor jouw praktijk? Kun je dat aan de hand van een voorbeeld omschrijven in max 250 woorden?
KIJK EENS WAT ER KAN
‘Kijk eens wat er kan’ is de titel van de publicatie waarin het Ministerie van OC&W, LKCA en Fonds voor Cultuurparticipatie terugblikken op 4 jaar Cultuureducatie met Kwaliteit. Vele praktijkvoorbeelden geven een beeld van de manier waarop de subsidie gebruikt is. ‘Kijk eens wat er kan’ was de slogan die gevoerd werd aan het begin van de subsidieperiode, in 2016. Volgens de auteurs beschrijft de zin goed waar CmK voor staat. Voor mogelijkheden, groei, ontwikkeling en het ontdekken van talenten. In de publicatie is een waaier aan mooie voorbeelden en ervaringen opgenomen van de belangrijkste spelers in CmK in de afgelopen vier jaar.
SUBSIDIE VOOR ZZP-ERS EN CULTURELE INSTELLINGEN
Onder de noemer ‘Impulsregeling’ heeft het fonds voor cultuurparticipatie een subsidieregeling in het leven geroepen waar zowel individuele ZZP-ers in de culturele sector als culturele instellingen en erfgoedhuizen een beroep op kunnen doen. De regeling loopt van 1 maart tot en met 31 mei. Bijzonder is dat de impulssubsidie 100% kostendekkend kan zijn, je hoeft dus geen aanvullende fondsen aan te vragen, noch ben je verplicht een deel van het geld zelf op te hoesten.
ARTIKEL IN TIJDSCHRIFT ZONE
Verwondering en VTS horen bij elkaar! Het eerste nummer van 2021 van het tijdschrift Zone gaat over verwondering. Op uitnodiging schreven Anno Pander en Adelijn van Huis een artikel over kunstkijken op school. Met VTS natuurlijk! Op ABBS Elzenhagen in Amsterdam Noord wordt bij elk nieuw thema naar kunst gekeken. Deze praktijk was de aanleiding om Anno te vragen hierover te schrijven in het themanummer over verwondering.
VTS-ACTIVITEITEN EN CORONA
Het is duidelijk dat we nog een tijd rekening moeten houden met beperkende maatregelen in verband met Corona. Na elke persconferentie kijken we opnieuw naar de mogelijkheden; wat moeten we uitstellen, welke activiteiten kunnen nog in fysieke vorm doorgaan en welke geschikt zijn voor een online versie.
ONLINE VTS BASISTRAINING
Vanwege de verlengde Corona maatregelen hebben we besloten de geplande basistraining op 9 en 10 april te laten vervallen. Deelnemers zijn persoonlijk op de hoogte gesteld. Het is uiterst onzeker wanneer musea en andere aanbieders van zalen weer opengaan. Ook is het de vraag of samenkomen met een groep van zo’n twaalf mensen voor half april al wel verstandig is. We bieden daarom twee online trainingen aan, eentje in maart en eentje in mei. De eerste live basistraining staat nu gepland voor juni. We hopen van harte dat die wel door zal kunnen gaan!
LKCATELIER OVER VTS
Iedere donderdagmiddag organiseert het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) een online kennissessie, met elke week een ander actueel thema. Op 11 februari staat de bijeenkomst in het teken van VTS: “LKCAtelier: Maak kennis met Visual Thinking Strategies”
CALL FOR PROPOSALS
De redactie van ‘The Journal of Visual Thinking Strategies’ heeft VTS Nederland toestemming gegeven om de ‘call for proposals’ te verspreiden onder de Nederlandse VTS-community. De redactie van het tijdschrift is op zoek naar… “proposals from people who have deep experience using and/or studying the effects of VTS and wish to share their work as it relates to: social emotional learning (SEL), special education, higher education, early childhood education (e.g. pre-K), or in other areas not already mentioned.”