Wil jij in de redactie van de nieuwsbrief?
Het redactieteam van de nieuwsbrief is op zoek naar versterking! Sta jij graag stil bij je ervaringen, heb je een soepele pen, ben je een actieve VTS-gespreksleider en wil je VTS verder brengen? Wij zijn op zoek naar jou!
Masterclass VTS en Film
Door Jobbe Holtes
Praten over een stilstaand beeld is één, maar praten over film, dat doe je achteraf, en bovendien, film heeft een duur – hoe ga je daar mee om? We vroegen Jobbe Holtes of hij een Masterclass wilde geven over zijn ervaringen als gespreksleider bij het kijken naar film. Jobbe zet VTS vaak in, maar voor het kijken naar film vond hij een aanvullende vorm, ‘want film is toch echt anders dan beeldende kunst’.
Masterclass VTS en de kunst van kijken in medisch onderwijs
Ervaringen van Ageeth de Waal, docent faculteit geneeskunde VU
Hoe kun je lenig in denken worden? Sportief verliezen? Je halfbewuste waarnemingen en gedachten boven water leren halen? Accepteren dat fouten maken onderdeel is van het leven? Als mens, als patiënt, als arts? Bij dit soort vragen zal Ageeth de Waal stil staan in de online Masterclass op 19 september. Voor haar speelt VTS een sleutelrol in onderwijzen van vaardigheden als flexibel denken, je ongelijk kunnen erkennen door terug te komen op een eerder ingenomen standpunt, innerlijke gewaarwordingen leren herkennen en uitspreken.
SYMPOSIUM KEYNOTE: JOAN WINDZAK - SPIEGELS EN RAMEN
Joan Windzak is de oprichter van de kinderboekwinkel EduCulture, met een focus op diversiteit en inclusie. "Ik heb het altijd al belangrijk gevonden dat kindjes zichzelf herkennen in de boeken, maar ook de vriendjes en vriendinnetjes waarmee ze spelen moeten dat zijn", zegt Joan in een interview. “Kinderboeken geven kinderen een breder beeld van de verschillende mensen in de wereld.”
MASTERCLASS ONDERZOEKEND KIJKEN - DE LEERLING ALS GESPREKSLEIDER
Door Marielle Oste
Je bent 18 jaar, student of leerling, en VTS-gespreksleider. Kan dat? Je zou zeggen van niet, maar we weten: als je als docent hoge verwachtingen hebt, dan scoren de leerlingen vaak beter. Ook vanuit die gedachte zou je VTS in MBO- en VO-onderwijs kunnen integreren. Kunnen wij als VTS-docent leerlingen/studenten naar kunst laten kijken door hen te leren om ZELF een VTS-gesprek te leiden?
SYMPOSIUM KEYNOTE: PAOLA DE BRUIJN - VTS EN LEVENSVRAGEN
Hoe kan je VTS gebruiken om het dagelijks leven te ontmoeten zoals het zich voordoet? Beeldend kunstenaar en docent-onderzoeker Paola de Bruijn zal in deze masterclass laten zien hoe je via een beeldgesprek (met VTS) een situatie of verschijnsel kunt ervaren en er betekenis aan geeft.
VTS SYMPOSIUM 3 JUNI 2023
Op 3 juni 2023 is het VTS Symposium in de OBA Oosterdokskade in Amsterdam. Laten we elkaar inspireren, ontmoeten en verrijken!
Er zijn twee key-notes, eentje over VTS en levensvragen, door Paola de Bruijn, kunstenaar en docent-onderzoeker. Zij neemt ons mee in de aanpak die zij ontwikkelde om VTS te combineren met existentiele vragen in relatie tot het kunstwerk en jezelf als kijker. Het tweede verhaal zal ingaan op VTS en het lezen van multiculturele (prenten)boeken. Welke beelden en boeken kies je uit voor leerlingen om in de klas te bespreken? Op grond waarvan maak je die selectie? Tijdens het derde programma-onderdeel staat de praktijk van de aanwezigen centraal, in de vorm van een gestructureerde en aandachtige intervisie.
VTS EN PRATEN OVER SEKSUALITEIT
Masterstudent Laura Koop doet onderzoek naar het emotionele en relationele begrip van seksualiteit bij kinderen en jongeren. Ze heeft het vermoeden dat leraren die VTS gebruiken makkelijker het gesprek aangaan over seksualiteit. Daarnaast verwacht Laura dat deelnemers de seksuele vorming lessen anders ervaren, wanneer de focus ligt op voelen in plaats van denken. Daarom zoekt zij voor haar onderzoek gespreksleiders die VTS gebruiken en ook lesgeven over seksualiteit. Zij wil hen graag interviewen om te horen over hun meningen, ervaringen en praktijkvoorbeelden.
MASTERCLASS VTS EN SCIENCE EDUCATION
Een toenemende aantal leerlingen ervaart natuurwetenschappelijk onderwijs als weinig relevant voor hun eigen leven of toekomst. Hoe kunnen we hen op een motiverend manier benaderen? Hoe gaan we een goed gesprek aan met klimaatontkenners of antivaxers? Dit zijn vragen die mij als bioloog, als middelbare school docent, als museumpedagoog en als onderzoeker in science education/communication bezighouden.
VTS Nederland versterkt
De dagelijkse leiding van VTS Nederland is sinds augustus versterkt met de komst van Anita Liemburg. Anita coachte al regelmatig tijdens trainingen. Zij is ingestapt om het reilen en zeilen van VTS Nederland mede vorm en richting te geven. We zijn heel blij met de komst van Anita die mede is ingegeven door terugstappen van Florentine Peijnenburg uit de dagelijkse leiding. Florentine heeft met Ellie van den Bomen en Adelijn van Huis, VTS Nederland opgericht. Na zeven jaar wil zij haar handen vrij hebben om zich te richten op andere zaken. Een ander nieuw gezicht is Sharog Heshmat Manesh. Hij is toegetreden als nieuw bestuurslid van VTS Nederland. Als cultuursocioloog houdt hij zich bezig met culturele identiteitsvraagstukken en migratie. Verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam werkt hij als senior onderzoeker en docent.
MASTERCLASS VTS EN EMPATHIE
Sinds januari 2020 doe ik promotieonderzoek naar het effect van VTS op empathie bij rechtenstudenten. Ik doe dit bij de rechtenfaculteit van Tilburg University, Tilburg Law School (TLS). Focus van het onderzoek is het in de literatuur beschreven positieve effect van VTS op empathie. We willen weten of dit in eerder onderzoek gevonden effect ook bij Tilburgse rechtenstudenten optreedt en meetbaar is. Onderdeel van het onderzoek is het bestuderen van de elementen van VTS om te weten te komen hoe VTS mogelijk empathie beïnvloedt.
MASTERCLASS VTS EN INCLUSIE
Van safe naar brave space - wat vraagt het van een gespreksleider om inclusief te zijn?
Door Michal Butink van Beeldmakers. Michal is deel van het team van VTS Nederland en geeft workshops en trainingen in VTS en VT. Zij schrijft:
“Inclusie voelt als een urgentie, maar waar begin je? Hoe begin je? En wat vraagt het van je? Door te leren over inclusie, tijdens een training met het team van VTS Nederland, en ook tijdens het Erasmus+ project Looking to Understand Inclusion, heb ik geleerd dat het nog niet zo simpel is…
Correspondenten nieuwsbrief gezocht
Het redactieteam van de nieuwsbrief is op zoek naar correspondenten; VTS-sers die op onregelmatige basis een stuk willen schrijven voor de nieuwsbrief. Sta je graag stil bij je ervaringen, heb je een soepele pen, ben je een actieve VTS-gespreksleider en wil je VTS verder brengen?
Wij zijn op zoek naar jou!
MASTERCLASS VTS AND DEMENTIA
This masterclass will cover the use of VTS for a specific target group: people with dementia. To make it accessible for the international VTS community it is an English spoken event. The interest in the value of VTS discussions with this group of people is growing. Anita Liemburg will perform this interactive lecture. She has ample experience working with people with dementia and their relatives, as well in museums as in elderly homes. She is the founder of Muzeaal verhalen (stories in the museum), a company specialized in interactive guided tours. Since this summer she is part of the team of VTS Nederland.
Kennismaking combinatie VTS & Procesgerichte didactiek
Hoe creëer je een omgeving waarin leerlingen zelf nadenken, hun verwondering en nieuwsgierigheid gebruiken en vanuit betrokkenheid onderzoeken en leren?
Ellie vd Bomen (expert VTS) en Karin Kotte (expert PGD) ontwikkelden samen een training om dit te leren. Vanaf het najaar 2022 gaan ze deze training aanbieden, ander andere via VTS Nederland.
Lev Avitan, jij volwaardig ander - slotakkoord symposium VTS en inclusie
Jij. Kijk, en deel je visie. Je blik is welkom hier, ik meen het, schroom niet om vrij te delen. Jij, met al je perspectieven. Spreek, alsjeblieft, mocht je willen, en laat ons zien wat jij hier ziet. Jij. Volwaardig wezen, met al je wortelen en verhalen, met je gedachten en ervaringen, je gevoelens en bedoelingen, jij in oneindig veel gedaante. Jij, kind van moeder of van vader, doch verzorgd door vele dragers, gepaard of alleenstaande, product van alles dat je raakte. Jij, in relatie tot je naasten, in relatie tot alles van wat er van je gemaakt is, jij, verbonden aan alle zaken die je nog met je meedraagt, jij, precies wie je bent nu vandaag.
BRONNEN SYMPOSIUM INCLUSIE
Tijdens het symposium hebben mensen lees- luister- en kijktips achtergelaten. Bronnen die hen verrijkt hebben in het denken over inclusie. Bijgevoegd de lijst van titels.
Symposium Inclusie 18 mei: naar een inclusief VTS gesprek
Hoe zou een inclusief VTS-gesprek eruit kunnen zien? Wat is inclusie eigenlijk, hoe werkt het en hoe kunnen we mechanismen van in- en uitsluiting scherper gaan zien? Dat gaan we onderzoeken tijdens het symposium VTS en Inclusie.
Luister naar de Amerikaanse VTS-trainer Kim Aziz die inclusie als de kern van haar praktijk is gaan beschouwen. Spoken word artiest Lev Avitan vergezelt ons deze middag en zijn reflectie vormt het slotakkoord van de bijeenkomst. Tijdens tal van activiteiten ga je aan de slag met onderwerpen als ‘vreedzaam nuanceren’ in een I ASK rondleiding door Anita Liemburg in de tentoonstelling ‘Ik Azië’, of vraag je je af hoe om te gaan met kwetsende opmerkingen tijdens een VTS- gesprek.
Looking to Understand Inclusion
Dublin City Council is de ‘lead partner’ van het Erasmus+ project Looking to Understand Inclusion, waar VTS Nederland aan mee doet. Dit is de aankondiging van het project:
Dublin City Council is happy to present the Erasmus + Project ‘Looking to Understand Inclusion’ for which it is lead partner, along with the National Council of Curriculum and Assessment (NCCA).
Check out the Looking to Understand Inclusion website at www.lookingtounderstand.com to learn more about the project.
Online oefenen met een coach
Je wilt groeien. Je kennis en vaardigheden ontwikkelen. Je vindt het leuk om samen VTS gesprekken uit te pluizen. Dan is een online oefenen onder leiding van een coach iets voor jou. Dat kan vanuit het comfort van je eigen huis of werkplek; op een dag en moment dat het jou uitkomt. Misschien wil je simpelweg oefenen of heb je een specifieke vraag.